3 načina da nekome pokažete nesviđanja

Sadržaj:

3 načina da nekome pokažete nesviđanja
3 načina da nekome pokažete nesviđanja

Video: 3 načina da nekome pokažete nesviđanja

Video: 3 načina da nekome pokažete nesviđanja
Video: Prirodni lek za obnavljanje hrskavice: Samo jedna kašika ujutru! 2024, Maj
Anonim

Trebali bismo se pokušati slagati sa svim vrstama ljudi, uključujući i one koje nam se ne sviđaju, ali ponekad je bolje pokazati nesklonost nego se pretvarati da nam se sviđate. Na primjer, kada ste vani, želite reći da niste zainteresovani kada vam priđe netko suprotnog spola. Takođe morate pokazati nevoljnost da budete prijatelji sa ljudima koji vam se ne sviđaju. U stvari, možda ćete čak htjeti s nekim od prijatelja. U takvim slučajevima jasno dajte do znanja da samo želite biti pristojni izdaleka.

Korak

Metoda 1 od 3: Reći strancima neznanje

Utješite uplakanu ženu Korak 5
Utješite uplakanu ženu Korak 5

Korak 1. Recite to direktno

Jedan od načina da odbijete poziv na datum ili zahtjev za telefonski broj je da date jednostavan i direktan odgovor. Direktan pristup je vrlo prikladan u takvim situacijama tako da ljudi nemaju nadu jer ostavljate prostor za nesporazum. Dakle, mogu se obratiti drugim ljudima.

  • Na primjer, recite: "Hvala, ali ne, žao mi je."
  • Takođe možete reći: „Ne. Trenutno me ne zanimaju sastanci."
  • Recite "ne" kako bi vaš odgovor bio jasan.
Utješite uplakanu ženu Korak 3
Utješite uplakanu ženu Korak 3

Korak 2. Pokušajte s indirektnim odgovorima

Ako ne želite nemilosrdno odbiti, pokušajte se malo okrenuti. Jedan od načina je da počnete hvaleći ga, ali da završite odbijanjem.

Na primjer, recite: "Izgledaš fino, ali nisam zainteresiran za izlaske. Jeste li unutra ili niste."

Utješite uplakanu ženu Korak 8
Utješite uplakanu ženu Korak 8

Korak 3. Pokušajte izbjeći taktiku

Opcija koju možete isprobati je taktika izbjegavanja. Drugim riječima, izbjegavate zahtjeve s indirektnim odgovorima, poput davanja lažnog broja kako ne bi znali da su odbijeni.

  • Esej možete numerirati, ali pazite da to nije tuđi broj. Međutim, taktika izbjegavanja može postati oružje vašeg gospodara ako vas ponovno nazove ili vidi.
  • Druga mogućnost je da kažete da već imate dečka. Takođe možete zatražiti od prijatelja da se pretvaraju da ste par. Međutim, ako koristite ovu taktiku, druga osoba se također može udaljiti, što može biti problem ako zapravo tražite partnera.
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 11. korak
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 11. korak

Korak 4. Nemojte reći "izvini"

Izvinjavanjem implicirate sažaljenje, a to odbijanje pogoršava. Osim toga, nemate razloga za ispriku. Samo pokažite da ste odlučili ne prihvatiti.

Metoda 2 od 3: Reći da ne želite nečiju prisutnost

Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 10. korak
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 10. korak

Korak 1. Uvjerite se da morate nešto reći

U nekim situacijama ponekad je tišina bolja. Ako nema smisla govoriti, samo šutite čak i ako je osoba jako dosadna.

  • Na primjer, reći svom menadžeru da ga ne voliš vjerovatno neće pomoći. Menadžeri imaju moć nad vašom karijerom i mogu vam zakomplicirati posao. Dakle, reći da vam se menadžer ne sviđa je potpuno beskorisno. Zapravo ćete upasti u nevolje jer vas smatraju buntovnicima.
  • Takođe razmislite ponovo ako je osoba koja vam se ne sviđa član porodice ili porodični prijatelj. Ako ga često viđate, izrazi neodobravanja samo će otežati stvari.
  • Slično, ako je isti prijatelj sa drugim prijateljem. Druženje će biti teže ako mu kažete da ga ne volite.
  • Takođe razmislite da li je vaša nesviđanje poštena. Možda jednostavno ne volite nekoga ako ga prethodno ne upoznate. Upoznajte nekoga pre nego što procenite.
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 7. korak
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 7. korak

Korak 2. Recite to pristojno

Čak i ako ne želite nekoga u svom životu, pokušajte ne biti zli. Nevoljnost da se steknu prijatelji i dalje se može izraziti a da ne bude zla. Dakle, veza nije trajno prekinuta.

  • Ako je previše brutalno, možda će vam biti teško steći druge prijatelje. Reči će se širiti.
  • Nemojte omalovažavati ili govoriti zlim tonom. Cijenite ga i ostanite mirni.
  • Na primjer, riječi "ne mogu podnijeti biti u vašoj blizini" smatraju se zlim. Umjesto toga, pokušajte reći: "Naši principi su jako različiti, a ni ja nemam vremena za nove prijatelje."
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 9. korak
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 9. korak

Korak 3. Nemojte praviti "jaz"

Ako ne odgovorite na njegove pokušaje da stekne prijatelje, on će to sigurno razumjeti. Drugim riječima, nemojte pričati lakrdije i složiti se s planom koji zapravo ne želite.

  • Takođe, pokušajte da mu se ne nasmiješite. Osmijeh čini da izgledate pristupačno, ali nije nužno da se mrštite.
  • To može navesti druge da pomisle da ste arogantni ili oholi. Zato, budi oprezan.
Utješite čovjeka Korak 7
Utješite čovjeka Korak 7

Korak 4. Isprobajte praktičan pristup

Iako ponekad brutalan, izravan pristup može potvrditi nevoljnost od samog početka. Ako zaista ne podnosite tu osobu, najbolje je da to kažete otvoreno. Međutim, ova metoda može biti štetna za vas, posebno ako se primjenjuje u radnom okruženju.

Mogli biste reći: "Mislim da nismo pravi prijatelji, ali drago mi je da vas poznajem."

Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 13. korak
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 13. korak

Korak 5. Budite iskreni u pogledu svojih osjećaja

Ako vam se čini da želi vezu koja nadilazi vaše granice ugode, recite to izravno bez osuđivanja. Na primjer, on želi biti bliži prijatelji, a vi vezu želite samo kao povremene poznanike.

  • Mogli biste reći: “Osjećam se kao da želite biti bliži prijatelji. Trenutno ne želim blisko prijateljstvo. Ako i dalje želite, na primjer u sljedećih nekoliko mjeseci, možete provjeriti ponovo."
  • Ili: „Hvala vam što želite biti prijatelj sa mnom. Izgledaš dobro. Jednostavno me ne zanimaju bliski prijatelji."

Metoda 3 od 3: Izražavanje nevoljnosti prijateljstva

Borite se s bijesom Korak 28
Borite se s bijesom Korak 28

Korak 1. Razmislite o svojim ciljevima

Odlučite šta želite, a zatim poduzmite najbolji način djelovanja koji odgovara tom cilju, ali s najmanje efekta napetosti. Ako ne želite nekoga tako često viđati, nema potrebe govoriti da vam se ne sviđa. Ako želite prekinuti s njim, najbolje je da to razjasnite, a ne samo da ga ignorirate. Razmislite o sljedećim pitanjima:

  • Šta očekujem da će se dogoditi ako kažem da mi se ne sviđa?
  • Želim li da mi ne smeta? (Što znači da bih to trebao reći.)
  • Ne želim li ga često viđati? (Možda bih trebao reći da te želim vidjeti samo jednom mjesečno.)
  • Želim li joj povrijediti osjećaje? Hoću li kasnije požaliti što sam ga povrijedio?
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 2. korak
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 2. korak

Korak 2. Recite to na najbolji mogući način

Čak i ako u osnovi odbijete, nemojte biti okrutni. Umjesto toga, pokušajte ne zvučati zlobno kako se ne bi osjećao tužno ili bespomoćno.

Na primjer, riječi "Ti si idiot, ne sviđaš mi se" potpuno su neprikladne. Umjesto toga, mogli biste reći: "Znam da želiš biti blizu mene, ali jednostavno se ne osjećam ugodno. Mislim da su naši principi veoma različiti."

Borite se s bijesom Korak 16
Borite se s bijesom Korak 16

Korak 3. Tretirajte prijateljstvo kao ljubavnu vezu

Ako želite bliskom prijatelju reći da je vaše prijateljstvo toliko izblijedjelo da vas više ne zanima, učinite to kao što biste to učinili svom partneru. Odnosno, prekinuti prijateljstva kao da želite prekinuti veze sa svojim partnerom.

  • Najbolje je da razgovarate lično, ali možete poslati i pismo ili e -poruku ako vam je to jedina opcija. Objasnite zašto više ne želite biti prijatelji. U idealnom slučaju, okrivite sebe, poput "Nisam više isti kao što sam bio, i mislim da više nismo u pravu kao prijatelji."
  • Druga mogućnost je da zatražite neko vrijeme nasamo neko vrijeme. Možda vam samo treba malo prostora, iako je privremeni prekid također način da olakšate trajni prekid.
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 14. korak
Suočite se s nekim ko vas je ogovarao 14. korak

Korak 4. Izbjegavajte ga

Iako nije najbolja, ovu opciju ipak treba razmotriti. Trik je da ne vratite telefon ili ga ne pozovite na razgovor kad se upoznate. S vremenom će shvatiti da ne želiš biti prijatelj s njim.

  • Obično se ova metoda koristi kako ne bi povrijedila osjećaje odbačene osobe, ali ponekad je zbunjujuća i bolnija i samo odgađa neizbježno. Možda je zabrinut za vas i ne razumije da zaista želite prekinuti prijateljstvo. Dakle, direktan način je obično najbolja opcija.
  • Znajte da ako izbjegnete, morat ćete to ažurirati. Pitaće vas da li nešto nije u redu ili ste ljuti. Pripremite odgovore.
  • Jedan od načina da izbjegnete ljude je korištenje radnih izgovora, poput "volio bih razgovarati, ali moram se vratiti na posao."
Utješite uplakanu ženu Korak 6
Utješite uplakanu ženu Korak 6

Korak 5. Imajte realna očekivanja

Odbijanje i odbijanje prijatelja je jednako bolno, posebno uporni prijatelj. Nećete moći izaći iz ove situacije bez povrijeđivanja osjećaja obje strane. Međutim, ako prijateljstvo nije najbolje, možda je vrijeme da se razdvojite kako biste vas dvoje započeli novu, zdraviju i plodonosniju vezu.

Preporučuje se: