Kako nekoga izbjeći: 12 koraka

Sadržaj:

Kako nekoga izbjeći: 12 koraka
Kako nekoga izbjeći: 12 koraka

Video: Kako nekoga izbjeći: 12 koraka

Video: Kako nekoga izbjeći: 12 koraka
Video: Najlakši način da prestanete brinuti 2024, Maj
Anonim

Kad veze ne idu glatko, distanciranje na neko vrijeme ponekad je najbolja opcija za rješavanje problema. Međutim, ne dopustite da veza visi izbjegavajući jer ova metoda nije trajno rješenje. Ako apsolutno morate nekoga izbjeći, učinite sljedeće.

Korak

1. dio 3: Raskid s negativnom osobom

Izbjegavajte nekoga Korak 1
Izbjegavajte nekoga Korak 1

Korak 1. Razmislite trebate li prekinuti vezu

Ako osoba koju pokušavate izbjeći nije previše nametljiva i nema veliki utjecaj na vašu kvalitetu života, upotrijebite jednostavne načine za rješavanje problema.

Na primjer: ako se želite distancirati od dosadne osobe, nemojte odgovarati na SMS -ove niti primati telefonske pozive. Odbijte ako vas zamoli da se nađete na određenom mjestu i prestanite razgovarati kao i obično kako bi odmah shvatio znak

Izbjegavajte nekoga Korak 2
Izbjegavajte nekoga Korak 2

Korak 2. Recite mu da više ne želite komunicirati s njim

Ovo je vrlo neugodan razgovor i obično će povrijediti osjećaje sagovornika. Budite što smireniji pri donošenju ove odluke. Ne krivite i ne ljutite se na njega. Samo trebate objasniti zašto, a zatim otići kako se ne biste dugo svađali s njim. Ako je ovo vaša odluka, pripremite se što je prije moguće prije govora.

  • Imate pravo reći nekome da ga ne želite više vidjeti, ali on ne mora nužno prihvatiti vašu odluku.
  • Znajte da se ljudi opiru ovakvim odlukama. Međutim, ako ste odlučili da više ne želite imati ništa s njim, pokažite poštovanje dijeleći ovu odluku lično, nemojte se držati podalje od nje. Objasnite da želite prekinuti vezu ili prijateljstvo jer nema podudarnosti. Nadate se da ćete u budućnosti ponovo biti prijatelji, ali za sada ne želite komunicirati s njim.
Izbjegavajte nekoga Korak 3
Izbjegavajte nekoga Korak 3

Korak 3. Isključite sve komunikacijske linije

Nemojte joj stalno slati poruke, pozivati ili vidjeti. Nakon što prenesete svoju odluku, odnosno prekinete vezu, učinite kako ste rekli. Ako je vaš stav promjenjiv, bit će zbunjen i proces će biti teži. Međutim, nikada nemojte biti nepristojni ili pokazivati mržnju prema njemu.

Izbjegavajte nekoga Korak 4
Izbjegavajte nekoga Korak 4

Korak 4. Razmislite o upotrebi pravnog sredstva

Ako prijeti vama ili vašim najbližima, prijavite to policiji da ga uhapsi. Možete zatražiti od suda da izda zabranu prilaska kako vam više ne bi prišao. Koristite ovu opciju samo ako se zaista osjećate ugroženo i nesigurno jer je ova metoda vrlo ekstremna.

Prvo podnesite zahtjev lokalnom sudu i prođite kroz postupak dok sudac ne donese odluku o vašem zahtjevu. Ova metoda može biti rješenje problema s kojim se suočavate

Dio 2 od 3: Izbjegavanje negativnih ljudi

Izbjegavajte nekoga Korak 5
Izbjegavajte nekoga Korak 5

Korak 1. Nemojte dolaziti na mjesto na koje je običavao odlaziti

Pokušajte saznati gdje često odlazi kako ne biste naletjeli na njega, na primjer gdje se druži sa svojim prijateljima, svojom kućom ili mjestom za odmor ako idete s njim u školu.

Izbjegavajte nekoga Korak 6
Izbjegavajte nekoga Korak 6

Korak 2. Promijenite svoju dnevnu rutinu

Izbjegavanje nekoga može biti stresno za obje strane, ali ne morate mijenjati cijeli život. To se može prevladati tako što ćete malo promijeniti dnevnu rutinu tako da se vas dvoje ne vidite. Ako se često sastajete u određenom kafiću, potražite neko vrijeme drugi kafić.

Izbjegavajte nekoga Korak 7
Izbjegavajte nekoga Korak 7

Korak 3. Zanemarite osobu koju želite izbjeći

Ne uspostavljajte kontakt očima s njim jer će vam prići i započeti razgovor. Kad ga negdje vidite, ponašajte se kao da ga ne vidite. Ako se ukrstite, klimnite glavom i nastavite hodati. Ne morate započeti interakciju s njim, već se pretvarajte da ne postoji.

Izbjegavajte nekoga Korak 8
Izbjegavajte nekoga Korak 8

Korak 4. Izbjegavajte mogućnost da se s njim sastanete sami

Možda ćete se vas dvoje često sastajati ako radite na istom mjestu, na primjer na poslu ili u školi. Upoznajte ga sa ostalim kolegama. Ne ostanite u uredu nakon radnog vremena ako još radi. Kad ga vidite na zabavi, pridružite se gomili. Na taj način ne morate se sastajati i komunicirati s njima.

Izbjegavajte nekoga Korak 9
Izbjegavajte nekoga Korak 9

Korak 5. Pripremite plan bijega i izvršite ga

Kad sazna da više ne želiš biti prijatelj s njim, ali on i dalje ostaje u kontaktu s tobom, imaj plan da izađeš iz toga. Umjesto da se ljutite, budite pristojni kada dođe i pozove vas na razgovor. Međutim, morate biti iskreni jer imate puno pravo biti iskreni da ne želite više komunicirati s njim.

Ako nastavi razgovarati, pronađite izgovor, na primjer: “Žao mi je, idem sada! Prekasno je, evo!"

3. dio 3: Živite život kakav želite

Izbjegavajte nekoga Korak 10
Izbjegavajte nekoga Korak 10

Korak 1. Nemojte drastično promijeniti svoj život zbog drugih ljudi

Kako biste izbjegli sastanak, nikad ne boli ako prilagodite svoju dnevnu rutinu. Međutim, ne dopustite da vam život bude ispunjen strahom pri pomisli na susret s njim. Ne menjajte svoj život samo zbog problematične veze.

Nemojte napuštati posao ili preskakati fakultet samo da biste nekoga izbjegli. Još jedan primjer: ako znate da će u određeno vrijeme biti u teretani, dođite sat ranije ili sat kasnije

Izbjegavajte nekoga Korak 11
Izbjegavajte nekoga Korak 11

Korak 2. Stvorite ugodno okruženje

Nakon što ste prekinuli s negativnom osobom, ne dopustite da ona opet utječe na vaš život. Uživajte u životu provodeći vrijeme sa pozitivnim ljudima. Zabavite se sa prijateljima i budite svoji. Radite stvari koje volite sa zabavnim ljudima.

Na primjer: ne dozvolite da interakcije s negativnim ljudima promijene vašu ličnost. Budite kvalifikovanija osoba i ne želite da vas zastraše

Izbjegavajte nekoga Korak 12
Izbjegavajte nekoga Korak 12

Korak 3. Zaboravite prošlost i nastavite sa svojim životom

Međutim, morate se osloboditi bijesa. Nakon nekog vremena shvatit će da više ne želite imati posla s njim. Budite ljubazni dok razgovarate s njim, pogotovo ako je on kolega s posla. Interakciju vršite samo po potrebi. Kad budete mogli kontrolirati svoje emocije, ta osoba više neće biti izvor problema u vašem životu.

Odlučite želite li ponovo biti prijatelji s njim. Ako više ne razmišljate o ovoj vezi, možda ćete je ponovo prihvatiti u životu. Međutim, prihvatiti natrag osobu koju volite i koja vas je povrijedila nije lako jer morate pričekati da se ljubav potpuno ugasi. Nakon toga počnite komunicirati s njim u javnim aktivnostima

Savjeti

  • Dajte mu do znanja da ne želite više razgovarati s njim. Ako vas pozove na razgovor, recite: "Žao mi je, imam sastanak sa Susi u trgovačkom centru za pet minuta."
  • U slučaju nasilja, poduzmite pravne radnje tražeći zabranu prilaska kako bi shvatio da ste raskinuli.
  • Zamolite prijatelja da vam pomogne preusmjeriti razgovor dok razgovara s vama.
  • Ako vas nastavi maltretirati, objasnite kako se osjećate i zašto ga izbjegavate. Riješite probleme govoreći istinu.
  • Ne prekidaj ga dok priča. Budite strpljivi slušalac kako biste vas dvoje ostali u kontaktu i ne pogoršali stvari.
  • Budite ljubazni i održavajte dobre odnose sa prijateljima. Ako živite sa dosadnom ili opakom osobom, ostavite to.
  • Nikada ne napadajte druge ljude.

Preporučuje se: