3 načina da se pretvarate u bolesnika ako samo želite preskočiti posao

Sadržaj:

3 načina da se pretvarate u bolesnika ako samo želite preskočiti posao
3 načina da se pretvarate u bolesnika ako samo želite preskočiti posao

Video: 3 načina da se pretvarate u bolesnika ako samo želite preskočiti posao

Video: 3 načina da se pretvarate u bolesnika ako samo želite preskočiti posao
Video: Basics - Documentation in Prolonged Field Care 2024, Maj
Anonim

Svima je s vremena na vrijeme potreban neplaniran slobodan dan za odmor ili odmor. Nažalost, vaše radno mjesto možda ne cijeni vašu spontanost i to s dobrim razlogom. Srećom, postoji nešto što možete učiniti u ovakvoj situaciji: priznati da ste bolesni. Očigledno ovo nije tehnika koju možete koristiti previše često, ali može vam pružiti dobar odmor koji vam je potreban. Da biste priznali da ste bolesni, morate uvjeriti svog suradnika da ste prethodnog dana bili zaista bolesni i nazvati šefa da ste jako tužni što morate ostati kod kuće zbog svoje bolesti bez pretjerivanja.

Korak

Način 1 od 3: Upućivanje poziva ili Upućivanje poziva

Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 5. korak
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 5. korak

Korak 1. Nazovite svog šefa ili nadzornika rano sljedećeg dana

Ne odlažite - što prije to kažete šefu, to bolje. Osim toga, nakon što se probudite, imat ćete hrapaviji glas, što će vas učiniti umirujućim. Osim toga, ako nazovete ranije, veća je vjerojatnost da ćete dobiti govornu poštu svog šefa ili je pripremiti nepripremljenu. Ako zovete prekasno, to će pokazati da ne razmišljate o osjećajima svog šefa.

  • Neka vaš razgovor bude kratak. Iako će vam spoznaja o vašoj „bolesti“pomoći da se osjećate bolje pripremljeno, ne zaboravite da su priče lažovima uobičajena stvar. Ne ulazite previše u detalje - samo recite da se ne osjećate dobro i da nećete ulaziti. Pružite dovoljno informacija vašem šefu da povjeruje, kao što je recimo: "Ostao sam budan cijelu noć" ili "Imam bolove u trbuhu".
  • Mogli biste reći i: "Znam da sam to morao reći jučer, ali nadam se da će bol nestati s dovoljno sna." Time što ćete biti manje vidljivi, pokažite da se zaista nadate da ćete doći na posao.
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 6. korak
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 6. korak

Korak 2. Uvjerite se da zvučite bolesno

Iako ne biste trebali pretjerivati dok to radite, neće vam naškoditi ako zvučite pomalo bolesno. Osim što ćete ujutro promuknuti, ponekad možete i kašljati ili kihati, pa vaš šef misli da ste bolesni, a da pritom ne pretjerujete. Možete i govoriti sporije i suptilnije kako biste pokazali da nemate punu snagu. Prvo vježbajte kako bi zvučalo uvjerljivo.

  • Ako želite da vaš glas postane promukao, možete vrištati u jastuk desetak sekundi prije poziva. Ali ovo će vas povrijediti u grlu, stoga se pobrinite da bude korisno.
  • Također možete pokušati zvučati pomalo neusredotočeno i zbrkano. Ako zvučite vrlo oštro i brzo odgovarate na pitanja svog šefa, vjerojatno nećete biti baš uvjerljivi kao bolesna osoba.
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 7. korak
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 7. korak

Korak 3. Budite spremni na pitanja

Je li vaš šef bučan tip? Pokušajte razmisliti koja pitanja trebate postaviti. Na primjer, ako radite u prehrambenoj ustanovi, šef vas može pitati koliko je zarazan vaš virus. On ili ona mogu vas pitati jeste li pokušali sve što je u vašoj moći da se osjećate bolje pri dolasku na posao. Najbolje je ako kažete da ste zarazni i pokušali ste sve što možete (lijekove protiv bolova, antacide, pijete puno tekućine itd.), Ali ne ide na bolje.

Ležerno napomenite da ste nazvali doktora i čekate da se javite na pregled jer je pun. Tokom vrhunca sezone gripa, može proći nekoliko dana prije nego što vam ljekar može zakazati termin. Ako vaš šef želi bilješku nakon što se vratite, možete reći da je termin tek sljedeće sedmice. Ovo vam može dati vremena da posjetite ljekara

Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 8. korak
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 8. korak

Korak 4. Završite razgovor na dobar način

Kad završite razgovor sa šefom, pokušajte ostaviti pozitivan dojam što je više moguće. Recite da ćete se potruditi da sljedeći dan obavite posao i da ste zahvalni što vaš šef ima razumijevanja. Pokažite koliko ste predani svom poslu i koliko želite da se vratite kako biste izvršili svoje obaveze. Dajte svom šefu osjećaj da ste više krivi što morate uzeti dozvolu nego jedva čekate da gledate televiziju i napustite posao.

  • Takođe možete reći svom šefu da vam se obrati ako vam zatreba vaša pomoć. Ako želite da vam smeta vaš lažni dan bolovanja, možete reći: "Bit ću u krevetu cijeli dan, pa me možete nazvati ako vam zatreba pomoć …" Ali učinite to ako mislite da ćete šefu nedostajati mnogo bez tebe.
  • Završite razgovor zahvalivši svom šefu na razumijevanju.

Metoda 2 od 3: Praćenje

Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan Korak 9
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan Korak 9

Korak 1. Pratite svoju bol kad se vratite na posao

Ne ulazite dobro na posao nakon dana bolovanja. Neka izgleda kao da se liječite. Povremeno ispušite nos i polako kašljite. Ne morate se pretjerano ponašati kao mučenik tek na poslu. Nemojte spominjati svoju bolest i dopustite drugima da vas pitaju kako se osjećate. Trebali biste biti prirodniji ako kažete "Nisam toliko bolestan kao jučer" ili "Samo mi treba malo sna i bit ću dobro."

  • Ako želite izgledati autentičnije, ne spavajte toliko noć prije nego što se vratite na posao umorni i neispavani. To vam daje kredibilitet za buduće bolovanje (i izgovor da ostanete do kasno u noć).
  • Taj dan se ponašajte malo tiše. Ne budite previše prisni ili pričljivi sa svojim kolegama i odbijte poziv. Upamtite da još uvijek morate uštedjeti energiju.
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 10. korak
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 10. korak

Korak 2. Nemojte reći saradnicima ako se pretvarate da ste bolesni

Možda ste bliski s nekim od svojih kolega i on vas neće razočarati, ali morate biti oprezni i reći mu ako se pretvarate da ste bolesni. Vaši saradnici neće htjeti da se rukuju s vama i misle da ste neodgovorni i dosadni. Osim toga, ako vaš kolega ponovi ono što ste rekli, a vaš šef je čuo, ne samo da ćete se uvaliti u nove probleme, već se više nećete moći pretvarati da ste bolesni.

  • Takođe, zbog prozivanja zbog lažne bolesti vaš će šef posumnjati u buduća bolovanja kada ste zaista bolesni. Ne želite da se branite dok radite tamo.
  • Hej, svima nam treba povremeni slobodan dan i bez osude. Ali to ne znači da se možete hvaliti time ili da će to pokazati da niste ozbiljni u svom poslu.
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan Korak 11
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan Korak 11

Korak 3. Budite ljubazni sa šefom

Kad se razbolite, trebali biste biti ljubazni sa šefom kad se vratite na posao. Ne morate spominjati svoju bolest ili zahvaljivati na razumijevanju, ali morate raditi s dobrim stavom i ispuštati dobru auru. Neka ga zapamti koliko ste dobri i ne dopustite svom šefu da misli da se igrate.

Ne morate precijeniti svoju ljubaznost ili reći koliko vam se sviđa vaš posao i koliko on znači vašem životu

Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan Korak 12
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan Korak 12

Korak 4. Neka vam dan bude ugodan

Kad se s bolovanja vratite na posao, morate dati sve od sebe. Ovo nije dan kada kasnite ili potrošite dva sata na privatni posao. Umjesto toga, trebali biste dobro raditi tokom radnog vremena, doprinositi sastancima, odgovarati na e -poštu i činiti sve što mislite da će ostaviti dobar utisak.

  • Često se možete žaliti svojim kolegama na poslu, ali morate biti pozitivniji kada se vratite. Ne želite da vaš šef čuje vaše pritužbe nakon slobodnog dana.
  • U redu je s vremena na vrijeme pretvarati se u bolest, ali ako vam labav postane navika, vaš će posao biti ugrožen. Pokušajte zviždati na poslu što je više moguće kada se vratite na posao.

Metoda 3 od 3: Pripremite se za pravljenje telefona

Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 1. korak
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 1. korak

Korak 1. Odvojite vrijeme za poziv

Možda mislite da je svaki dan dobar dan za pretvaranje u bolest, ali ako zaista želite odglumiti svoju bolest, morate biti malo pametniji. Ako izaberete pogrešan dan za pretvaranje u bolest, bit će vam teže uvjeriti šefa. Prije izvršavanja plana pobrinite se da imate priliku. Evo stvari koje treba imati na umu:

  • Budite spremni biti jako ohrabrujući ako nazovete u ponedjeljak ili petak. Šefu će biti teže povjerovati da ste zaista bolesni tokom dugog vikenda.
  • Uvjerite se da niste nedavno bili bolesni ili da ste puno odsustvovali s posla.
  • Nemojte glumiti bol nakon što ste se posvađali na poslu ili nakon što ste se mnogo žalili. Ne želite da vaš šef vidi vašu lažnu bol kao uvredu. Vaša bolest će izgledati uvjerljivije ako je zadnji put kada ste radili bilo u redu.
  • Pokušajte da ne propustite neprijatan dan na poslu. Ako vaš šef sazna da mrzite zastrašujući mjesečni sastanak, ne biste se trebali pretvarati da ste bolesni tog dana - bez obzira koliko se dobro osjećali.
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 2. korak
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 2. korak

Korak 2. Prikažite osnovni rad

Ako planirate odlazak zbog bolesti, pokušajte izgledati bolesno dan ranije, a da to ne učinite previše očiglednim. Ne pretvarajte se da kašljete cijeli dan, već neka izgleda kao da se ne osjećate dobro i malo kihnite, natjeravši svoje kolege da vas pitaju jeste li bolesni. Ponašajte se kao da ste bolesni, ali poricate, tako da vaši kolege ne sumnjaju da lažite. Postavljanje ove temelje prethodnog dana učinit će uvjerljivijim da se sljedeći dan uzme slobodan dan.

  • Budite i tog dana tiši. Ako ste jednog dana previše energije, a sljedećeg dana bolesni, ljudi će biti iznenađeni. Odbijte poziv na ručak ili vesele sate dan prije nego što pozovete bolovanje.
  • Pokušajte da jedete drogu poput Advila sa svojim kolegama.
  • Ispuhujte nos malo češće.
  • Ako morate ručati sa svojim suradnicima, nemojte dovršiti obrok kako biste izgledali kao da nemate apetit.
  • Ne izgledajte previše uredno tog dana. Raspustite kosu, ne nosite najbolju odjeću i pokušajte izgledati pomalo umorno oko očiju.
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan Korak 3
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan Korak 3

Korak 3. Upoznajte svoju bolest

Iako vaš šef neće postavljati previše pitanja, važno je znati svoju bol prije nego što nazovete. Umjesto da samo kažete da se ne osjećate dobro, recite da imate migrenu, bolove u trbuhu ili gripu, može vam pomoći da vaš argument bude uvjerljiviji. Morat ćete pripremiti odgovore na pitanja svog šefa, na primjer kada vam je pozlilo, kada ćete se vratiti i da li idete ljekaru. Ne želite zvučati sumnjivo ili će vaš šef posumnjati da lažirate.

  • Ako želite uzeti nekoliko slobodnih dana, izaberite dobrog bolesnika. Jake migrene ili čirevi daju vam pauzu od dva dana ili više, jer se ove bolesti mogu pojaviti u bilo koje vrijeme i kroz duži vremenski period. Crvene oči ili grlobolja mogu trajati duže. Bez obzira na vaš izbor, trebali biste provesti istraživanje kako biste mogli jasno razgovarati o simptomima.
  • Možete čak i vježbati ovaj razgovor sa bliskim prijateljem da biste bili sigurni. Velike su šanse da vaš šef neće detaljno pitati o vašoj bolesti, ali bilo bi najbolje da se pripremite.
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 4. korak
Pozovite bolesnika kad vam samo treba slobodan dan 4. korak

Korak 4. Spremite se za opuštanje kod kuće

Ne pretvarajte se da ste bolesni, pa onda pješačite sa suprugom ili pravite zabavu sa svojim prijateljima. Ako se pretvarate da ste bolesni i ponašate se super društveno, vaš šef će to znati. Trebate tražiti bolovanje kada samo želite biti u krevetu, po kući i opustiti se - stvari koje radite kada ste bolesni minus bolni dio.

  • Osim toga, ako provedete dan bolovanja i dođete u ured s crnom kožom, to će izgledati sumnjivo.
  • Isključite društvene mreže koje će vas dovesti u iskušenje da otvorite svoj 'dan bolovanja'. Na ovaj način vaš šef neće buljiti u vaše podnevne fotografije s planinarenja zbog kojih biste trebali biti bolesni niti će ostavljati komentare koji bi izazvali sumnju u vaše zdravlje.

Savjeti

  • Pazite da nikome ne kažete da se pretvarate da ste bolesni; ili će reći vašem šefu, pa ćete upasti u nevolju.
  • Pokušajte ne uzimati bolovanja ponedjeljkom ili petkom. Ponekad je dozvola u utorak uvjerljivija. Također, nemojte steći naviku da odlazite u važne dane, poput dana kada je timu potrebno prekovremeno da bi ispoštovao rokove. Ovo će riskirati uništavanje vašeg odnosa sa suradnicima, posebno ako sumnjaju da lažirate.
  • Napravite reputaciju. Radite kad ste stvarno bolesni, tako da vaš šef ne misli da lažirate kad se odlučite pretvarati da ste bolesni. Kad vas više puta izbace zbog toga što ste bili bolesni (i zarazni) na poslu, vaš šef će vam biti zahvalan kada se razbolite i pomislite da ste konačno poslušali svačiji savjet da se odmorite.
  • Ako ste bolesni i trebate ljekarsku knjižicu, tražite više vremena za povratak na posao nego što vam je potrebno. Vratite se na radno mesto ranije nego što je navedeno u pismu lekara. Tako ćete izgledati kao predani zaposlenik koji koristi manje bolovanja nego što je potrebno. Također vam pruža dokumentaciju koju možete pokazati u evidenciji zaposlenika, ako se to ubuduće bude tražilo. (Imajte na umu da vam neki poslodavci neće dozvoliti da se vratite na posao dok se ne oporavite. Ako se vratite na posao ranije nego što je trebalo, šef vam može reći da dođete kući.)
  • Ne planirajte svoj dan bolovanja unaprijed. Ako vaš šef sazna da ste bolest planirali dvije sedmice unaprijed, možete izgubiti posao.
  • U Velikoj Britaniji, Agencija za standarde hrane očekuje od poslodavca "rukovalaca hranom" da ne zaposli zaposlenike 48 sati nakon što su simptomi povraćanja ili proljeva prestali; 24 sata bolesti može značiti 3 slobodna dana. Naravno, ako imate proljev, ovo nije utjeha za vaše slabašno ja.
  • Ako vi i vaš prijatelj želite bolovanje, pokušajte ne zvati isti dan.
  • Ako imate stranicu na društvenim mrežama, ne zaboravite ažurirati svoj status - nešto poput: “OMG, osjećam se tako loše … pravim pileću supu”. Ono što ne želite učiniti je ažurirati status o kupovini, plivanju, razgledavanju itd. kada biste trebali imati jaku temperaturu koja vas sprječava da pohađate školu/posao.
  • Ako imate djecu, to vam može biti izgovor da ne dođete na posao. Također, možete požaliti što nemate više vremena kod kuće kada su bolesni, stoga budite oprezni s tim.
  • Imati dobru reputaciju za pošten rad razriješit će sve sumnje koje vaš šef ili kolege imaju prema vama. Ako ste lijeni i pokušavate pobjeći s posla, to vam neće biti lako.
  • Ako imate važnih poslova kojima biste se trebali posvetiti, ali ipak želite uzeti slobodan dan, dođite ujutro na posao. Pazite na ono što vam treba i šutite. Ako ljudi pitaju šta nije u redu, samo recite da se ne osjećate dobro. Kad odlučite otići, samo dođite svom šefu i recite mu da ste bolesni i da idete kući. Ne pitaj, reci. Objasnite da ste danas obavili neki važan posao i da vaš šef ne može ništa učiniti da odbije.
  • Ako na plažu idete slobodnim danom, ne zaboravite kremu za sunčanje. Pojavljivanje sljedećeg dana u uredu poput jastoga bilo bi neugodno i opterećujuće.

Upozorenja

  • Nemojte koristiti izgovor da je neko u vašoj porodici umro jer će vaš šef saznati i bićete uhvaćeni u laži. Ovo će vas učiniti manje pouzdanim kada neko zaista umre.
  • Na kraju, ako vam treba više slobodnih dana nego što možete nabrojati, osvrnite se na svoj posao. Možda će vam biti neugodno zbog onoga što radite i zapravo naštetiti vašem zdravlju tjeskobom i razočaranjem. U ovom slučaju morate dugo razmišljati da promijenite posao.
  • Slobodno vrijeme će utjecati na sve vaše kolege. Dobro razmislite prije nego što preopteretite svoje kolege i iznenada izostavite ljude.
  • Većina poslodavaca ima odsutni program bez greške. Provjerite odjel za ljudske resurse vaše kompanije da vidite da li ste odsutni. U programu bez odsustva, bit ćete kažnjeni sa ili bez pisma ljekara. Zato budite oprezni ako želite uzeti slobodan dan, vaš posao može ovisiti o ovome.
  • Ovo nije dobra ideja jer ćete lagati nepotrebno opterećenje. Ako imate problema na poslu, razgovarajte sa svojim šefom nasamo i on će vam pomoći.

Preporučuje se: