3 načina rezanja zmajevog voća

Sadržaj:

3 načina rezanja zmajevog voća
3 načina rezanja zmajevog voća

Video: 3 načina rezanja zmajevog voća

Video: 3 načina rezanja zmajevog voća
Video: ПРОСТОЕ БЛЮДО‼ ПОДОЙДЁТ К МЯСУ РЫБЕ. ХРЕНОВИНА. КОМЕДИЯ 2024, Maj
Anonim

Prisustvo zmajevog voća još je relativno novo na indonezijskom tržištu voća. Međutim, voće se vrlo lako jede. Jednom kada pronađete zrelo zmajevo voće, sve što trebate učiniti je prerezati ga na pola ili četvrtine. Koža se ručno lako ljušti ili uklanja vađenjem mesa. Nema potrebe da ga perete ili preduzimate dodatne korake. Zmajevo voće je hrskavo, nije tako slatko kao kivi, pa se može jesti ravno, rashlađeno ili od njega napraviti smoothie.

Korak

Metoda 1 od 3: Razrezivanje zmajevog voća na dva dijela

Izrežite zmajevo voće Korak 1
Izrežite zmajevo voće Korak 1

Korak 1. Zmajevo voće prerežite na pola

Zmajevo voće stavite na dasku za rezanje i pripremite oštar nož. Kožicu nije potrebno prethodno guliti, samo prerežite voće po dužini. Narežite zmajevo voće od stabljike do dna tako da je plod podijeljen na dva dijela i možete vidjeti njegovo jestivo bijelo meso.

Izrežite zmajevo voće 2. korak
Izrežite zmajevo voće 2. korak

Korak 2. Kašikom uklonite pulpu sa kože

Gurnite žlicu između ružičaste kože i bijelog mesa. Podignite kašiku da uzmete meso ploda. Jestivi dio se može lako ukloniti s kože. Dakle, vađenje mesa ploda nije teško.

Postoje i druge vrste zmajevog voća čije je meso crveno, a ne bijelo. Ova vrsta je i dalje sigurna za jelo, ali nije tako česta kao bijelo voće

Izrežite zmajevo voće Korak 3
Izrežite zmajevo voće Korak 3

Korak 3. Izrežite kvadrate

Stavite prepolovljeno voće na dasku za rezanje, a zatim uklonite kožicu. Crno sjeme na bijelom mesu je jestivo, pa ga ne morate bacati. Jednostavno odrežete meso ploda radi lakšeg konzumiranja.

Zmajevo voće možete jesti samostalno ili dodati okus, probati napraviti smoothie ili voćnu salatu

Metoda 2 od 3: Razrezivanje zmajevog voća na četiri

Izrežite zmajevo voće Korak 4
Izrežite zmajevo voće Korak 4

Korak 1. Očistite kožicu zmajevog voća

Potražite gornji dio zmajevog ploda, koji je drvenasta stabljika. Deo kože koji se može otvoriti je svuda oko nje. Da biste ogulili kožu, držite kožu na otvoru, a zatim je ogulite kao da gulite bananu, pa ćete vidjeti bijeli, jestivi dio ploda.

Zmajevo voće možete podijeliti i na četiri prije nego što ogulite kožicu. Na vama je koja vam metoda odgovara, sve su podjednako dobre

Izrežite zmajevo voće Korak 5
Izrežite zmajevo voće Korak 5

Korak 2. Zmajevo voće izrežite na 4 dijela

Stavite voće na dasku za rezanje i pripremite nož. Prvo podijelite voće okomito na 2. Stavite dvije polovice na dasku za rezanje. Svaki komad vodoravno prerežite tako da se zmajev plod podijeli na 4 dijela.

Izrežite zmajevo voće Korak 6
Izrežite zmajevo voće Korak 6

Korak 3. Izrežite voće na komade veličine zalogaja

Uzmite svaki komad i ponovno ga narežite na manje komade. Voće je najbolje narezati na male kvadrate. Kriške ne moraju biti ravne, važno je da izgledaju dobro i da se lako jedu vilicom ili ubacuju u blender.

Metoda 3 od 3: Provjera zrelosti zmajevog voća

Izrežite zmajevo voće Korak 7
Izrežite zmajevo voće Korak 7

Korak 1. Odaberite zmajevo voće čija je koža svijetlo ružičasta

Svijetlo ružičasta boja najvidljiviji je znak da je zmajevo voće spremno za jelo. Na rubovima kože može biti zelene boje, ali ne bi trebalo biti crnih točkica. Zmajevo voće s crnim točkicama i dalje je dobro, ali ne birajte voće s crnim točkicama koje su se proširile posvuda.

  • Ako niste sigurni u vezi sa zmajevim voćem sa crnim tačkama, držite ga kako biste osjetili njegovu gustoću. Ako nije kašast, vjerovatno je još uvijek u redu za jelo.
  • Neke vrste zmajevog voća imaju svijetložutu kožicu umjesto ružičaste.
  • Zmajevo voće koje je zeleno znači da nije zrelo. Zato nemojte rezati.
Izrežite zmajevo voće Korak 8
Izrežite zmajevo voće Korak 8

Korak 2. Pritisnite zmajevo voće da provjerite njegovu gotovost

Zrelo zmajevo voće ima zakrivljenu dršku, ali se ne ljušti na dodir. Kad se voće preša, trebalo bi da bude žvakaće, poput kivija. Zmajevo voće koje je kašasto i nije žvakače ima loš ukus.

Zmajevo voće koje je još tvrdo ili na dodir jako čvrsto znači da nije potpuno zrelo

Izrežite zmajevo voće Korak 9
Izrežite zmajevo voće Korak 9

Korak 3. Nezrelo zmajevo voće stavite na stol na nekoliko dana

Nezrelo zmajevo voće bit će zeleno ili vrlo tvrdo na dodir. Voće je još dobro, pa ga ostavite na otvorenom u kuhinji dok ne sazri. Svakodnevno provjeravajte voće da biste osjetili voće ako je koža meka i podatna.

Savjeti

  • Nema potrebe da perete ovo voće jer ružičasta kožica nije jestiva.
  • Zrno zmajevog voća koje je crno na bijelom mesu jestivo je i ne treba ga bacati.
  • Koža zmajevog voća se zbog svoje boje često koristi kao zdjela za posluživanje. Vratite zmajevo voće koje je izrezano u zdjelu kože dok jedete voće.

Preporučuje se: