Kako oprostiti i zaboraviti (sa slikama)

Sadržaj:

Kako oprostiti i zaboraviti (sa slikama)
Kako oprostiti i zaboraviti (sa slikama)

Video: Kako oprostiti i zaboraviti (sa slikama)

Video: Kako oprostiti i zaboraviti (sa slikama)
Video: Jovana Jeremić i džinovski jastuk! Boli je dupe od tucanja #balkan #srbija #hrvatska #shorts #bosna 2024, Maj
Anonim

Neko vas je povrijedio i osjećate se tužno, ljuto ili ogorčeno tamo gdje vam je teško koncentrirati se. Kad upoznate tu osobu - znajte kad god zatvorite oči - sve što možete učiniti je ponoviti ono što se dogodilo i utopiti se u osjećaje tuge. Ako želite krenuti dalje od svog života i naučiti prolaziti kroz bol, morate se odlučiti oprostiti i zaboraviti. Lakše je reći nego uraditi? Čitajte dalje kako biste saznali kako to učiniti i uvjerite se sami.

Korak

1. dio od 3: Promijenite svoju perspektivu

Oprostite i zaboravite 1. korak
Oprostite i zaboravite 1. korak

Korak 1. Otpustite mržnju

Ako zaista želite oprostiti osobi koja vam je nanijela nepravdu, morate svu gorčinu i mržnju baciti sa ceste. Pustite dio sebe koji mrzi drugu osobu za koju zna da želi da je ona ili ona u opasnosti zna da ne uspijeva; ako zadržite negativna osjećanja, oni će vam poremetiti život i otežati vam pronalaženje sreće, pa što prije vidite da je oslobađanje od mržnje ispravno, to bolje.

  • Naravno, ta vas je osoba jako povrijedila, ali ako potrošite svu svoju energiju mrzeći tu osobu, dopustit ćete toj osobi da vas povrijedi još više. Razmišljajte sa više tačke gledišta i otpustite sve loše osjećaje.
  • Bolje je priznati da to mrzite prije nego poricati. Razgovarajte o svojim osećanjima sa prijateljem. Zapišite svoja osećanja. Učinite sve što morate da biste oslobodili osjećaj kako biste ga se brzo riješili.
Oprostite i zaboravite 2. korak
Oprostite i zaboravite 2. korak

Korak 2. Razmotrite plan

U jednom trenutku ćete se osjećati kao da vam ta osoba zaista uništava život ili čini da se osjećate stvarno jadno. Da, pa vas je možda neko od prijatelja zaboravio pozvati na zabavu; možda vam je vaša druga osoba rekla nešto bolno u žestokoj situaciji. Mogu li učiniti nešto još gore? Mogu li vam ono što oni učine naškoditi u narednih nekoliko sedmica - znati u narednih nekoliko mjeseci? Očigledna je mogućnost da ste ozlijeđeni, ali to nije kraj.

  • Tada bi se moglo osjećati kao kraj svega. Ali ako si date vremena da se smirite, vidjet ćete da to nije istina.
  • Napravite korak unatrag i pogledajte svoj život. Puna dobrih stvari, zar ne? Je li stvar koju vam je ta osoba učinila toliko loša da sve dovede u opasnost?
Oprostite i zaboravite 3. korak
Oprostite i zaboravite 3. korak

Korak 3. Pogledajte ima li pouka za naučiti

Smatrajte sebe studentom, a ne žrtvom. Lakše je i sigurnije razmišljati o sebi kao žrtvi kada vam netko učini nepravdu, ali pokušajte sagledati situaciju u pozitivnom svjetlu i vidjeti možete li nešto naučiti iz tog iskustva. Možda ćete naučiti da ne vjerujete previše. Možda ćete naučiti da ne dolazite u situacije u kojima vam hrabrost govori da se klonite. Čak i ako se osjećate povrijeđeno ili razočarano, ova situacija može oblikovati vaše buduće interakcije i pomoći će vam da izbjegnete ozljede dok napredujete.

  • Povremeno je lako pomisliti da su iskustva loša. Ali ako zaista doživite proces koji se događa, to će u budućnosti dovesti do nečeg pozitivnog.
  • Ako prihvatite da postoje lekcije koje treba naučiti, manja je vjerovatnoća da ćete zamjeriti osobi koja vas je povrijedila.
Oprostite i zaboravite 4. korak
Oprostite i zaboravite 4. korak

Korak 4. Stavite se na mjesto osobe

Pokušajte sagledati situaciju iz perspektive osobe. Možda vam vaš momak nije rekao da je otišao na vikend sa svojim prijateljima jer zna da ste skloni ljubomori. Možda vam vaša najbolja prijateljica nije pričala o svojoj novoj vezi jer se bojala da ćete posumnjati u nju. Znajte da osoba koja vas je povrijedila to zaista nije htjela učiniti i osjeća se jako loše zbog svega što se dogodilo.

  • Upamtite da sve priče imaju dvije strane. Možda se osjećate kao žrtva, ali možete i povrijediti osobu.
  • Možda bi izgledalo smiješno sažaljevati nekoga ko je napravio nered. Ali razmislite ponovo o vremenu kada ste nekoga povrijedili i zaista požalili što ste učinili. Moguće je da osobu boli više nego što osjećate.
Oprostite i zaboravite 5. korak
Oprostite i zaboravite 5. korak

Korak 5. Sjetite se svih lijepih stvari koje vam je ta osoba učinila

Možda vas zaista boli ono što su vaša mama, sestra, druga značajna osoba znale da su vam prijatelji učinili, ali pokušajte misliti na dobre stvari koje su učinile i vama. Možda ćete postati previše dramatični i pomisliti da je cijela ova veza bila velika greška i da sve vaše interakcije s osobom koja vas je povrijedila nisu učinile ništa osim povrijedile vas, ali to se rijetko dešava. Pokušajte biti topliji prema osobi misleći da je ta osoba veliki prijatelj, sistem podrške, zna rame za plakanje.

  • Napravite popis svih dobrih stvari koje je ta osoba učinila za vas i svih uspomena koje dijelite. Osvrnite se na listu kada se osjećate ljuti, znate mržnju i potrebna vam je.
  • Hej, ako ste dugo razmišljali o lijepim stvarima koje vam je ta osoba učinila, a zaista ne dobijate ništa, možda bi vam zaista bilo bolje bez te osobe u vašem životu. Ali to se rijetko događa. Ako vam ta osoba nije učinila toliko za početak, onda ne možete biti toliko ljuti nakon što vas je povrijedila, zar ne?
Oprostite i zaboravite 6. korak
Oprostite i zaboravite 6. korak

Korak 6. Provjerite jeste li ikada povrijedili tu osobu

Pogledajte drugu stranu. Sjećate li se prije dvije godine kada ste svom najboljem prijatelju slučajno rekli da mislite da je sljedbenik? Znate ono vrijeme kada ste potpuno zaboravili rođendan svoje sestre i izašli na piće s prijateljima? Velike su šanse da ste u prošlosti nanijeli bol i da osoba radi na tome. Odnosi su dugi i komplicirani i moguće je da bol uzrokuju obje strane.

Podsjetite se kako biste se osjećali da nekoga povrijedite - i koliko želite da vam bude oprošteno

Oprostite i zaboravite 7. korak
Oprostite i zaboravite 7. korak

Korak 7. Shvatite da opraštanje zapravo oslobađa stres

Istraživanje je pokazalo da nepopustljivost i razmišljanje o nepravdi koja vam se dogodi može zapravo povećati vaš krvni pritisak, povećati broj otkucaja srca, napeti mišiće i donijeti vam veći stres nego da ste oprostili osobi. Kultiviranje osjećaja opraštanja pokazalo se da se ljudi osjećaju smirenije i emocionalno stabilnije. Dakle, ako želite biti sebični po tom pitanju, onda shvatite da vam opraštanje osobi zapravo pomaže da postanete fizički i psihički bolji. A ko to ne želi?

  • Što duže zadržite osjećaj ljutnje, gore će se osjećati vaše tijelo i um. I zašto to radite sebi?
  • Zapamtite da je opraštanje zaista izbor. Možete odlučiti početi opraštati i prestati gajiti sva neprijateljska osjećanja u svom tijelu, čim to želite. Da, opraštanje je proces, ali nema potrebe za njegovim održavanjem.

Dio 2 od 3: Odražavanje s akcijom

Oprostite i zaboravite 8. korak
Oprostite i zaboravite 8. korak

Korak 1. Dajte sebi vremena da se smirite

Čak i ako danas donesete odluku da počnete opraštati, to ne znači da morate upoznati osobu koja vas je povrijedila i o tome odmah razgovarati. Ako ste još uvijek ljuti, povrijeđeni, tužni, znajte da ste razočarani što rijetko gledate ravno ispred sebe, znate da se jednostavno ne osjećate kao sami, onda je dobra ideja da odvojite malo vremena da razmislite o tome. Osoba možda žuri da razgovara s vama i riješi stvari, ali mirno objasnite da i vi želite razgovarati o tome i da vam treba više vremena za obradu stvari.

Dajući sebi malo vremena da se izliječite i zamislite može vam pomoći da odlučite šta ćete reći osobi dok razgovarate i može vas spriječiti da se previše naljutite i kažete nešto zbog čega ćete požaliti

Oprostite i zaboravite 9. korak
Oprostite i zaboravite 9. korak

Korak 2. Prihvatite izvinjenje osobe

Razgovarajte s osobom i uvjerite se da mu je zaista žao i da su njegova osjećanja iskrena. Uspostavite kontakt očima s osobom i uvjerite se da je zaista iskrena i da mu je zaista žao zbog onoga što se dogodilo. Ako se osoba izvini samo izgovarajući to, znat ćete. Kad vidite da je osobi zaista stalo, iskreno recite da prihvaćate njeno izvinjenje. Pustite osobu da govori i ocijeni riječi, a ako mislite da je vrijeme da prihvatite izvinjenje, recite to.

  • Upamtite da postoji razlika u prihvaćanju izvinjenja od nekoga i oprostu u cijelosti. Možete prihvatiti izvinjenje i dati si malo vremena da to prebolite.
  • Ako pokušavate prihvatiti izvinjenje, ali to ne možete učiniti, budite iskreni. Recite osobi da možete prihvatiti i oprostiti, ali to jednostavno ne možete učiniti sada.
Oprostite i zaboravite 10. korak
Oprostite i zaboravite 10. korak

Korak 3. Neka osoba zna kako se osjećate

Recite kako vas je ta osoba povrijedila. Podijelite svu svoju bol, svoja osjećanja i sve svoje sumnje. Dozvolite osobi da vidi koliko njeni postupci zaista utječu na vas i koliko mislite o cijeloj stvari. Nema potrebe pričati o tome samo zato da se osoba osjeća više krivom, ali ako želite izvaditi srce, ovo je trenutak. Ako samo prihvatite izvinjenje i ne govorite o onome što se dogodilo, vjerojatno ćete biti ljuti i ogorčeni duže vrijeme.

Ne morate biti ozbiljni po tom pitanju. Samo recite nešto poput: "Zaista se osjećam loše jer …" znaj "Zaista mi je teško nositi se s činjenicom da …"

Oprostite i zaboravite 11. korak
Oprostite i zaboravite 11. korak

Korak 4. Prekinite s osobom ako trebate

Možete razgovarati s osobom, podijeliti svoja osjećanja i prihvatiti izvinjenje, ali to ne znači da se morate odmah vratiti da joj budete najbolji prijatelj. Ako vam treba sedmica, mjesec, znajte više vremena, klonite se te osobe i budite iskreni u vezi s tim. Recite nešto poput: "Zaista želim obnoviti našu vezu, ali treba mi vremena da se vratim na mjesto na kojem smo bili." U redu je ići svojim tempom.

Ako je prošao mjesec dana, a vi još uvijek ne možete prihvatiti osobu, to je u redu. Ako prođe još jedan mjesec - i još jedan - a vi to još uvijek ne možete učiniti, razmislite postoji li mogućnost da poboljšate svoj odnos s tom osobom

Oprostite i zaboravite 12. korak
Oprostite i zaboravite 12. korak

Korak 5. Pokažite svoje saosećanje

Možda nećete osjećati sažaljenje prema osobi nakon što vam nanese štetu. Ali ako želite brzo preoblikovati svoju vezu i učiniti da se oboje osjećate bolje, morate pokazati saosjećanje prema tome kako se druga osoba osjeća. Razmislite o tome koliko se loše osoba osjećala da vas povrijedi i priznajte da niko nije savršen; čini se da osoba mnogo pati bez vaše ljubavi i ljubaznosti i to će je definitivno povrijediti. Čak i ako ste vi krivi, morate krenuti boljim putem i shvatiti da je i druga osoba razočarana.

Ako nešto, možete se osjećati krivim prema toj osobi. Ne bi trebao biti na dobrom mjestu ako vas je toliko povrijedio

3. dio 3: Zaboravljanje boli

Oprostite i zaboravite 13. korak
Oprostite i zaboravite 13. korak

Korak 1. Ponovo uspostavite svoja uvjerenja

Polako poduzmite stvari s osobom i nastavite poboljšavati svoj odnos. Možda osobi ne vjerujete odmah i možete posumnjati u to da li možete i dalje biti prijatelji s njom, a to je sasvim normalno. Poduzimajte stvari polako i u situacijama niskog pritiska, dajući i svima priliku da budu sami. Ne budite previše otvoreni s osobom i rijetko vodite duboke razgovore dok vam ne bude ugodno dijeliti.

Možda se neće osjećati tako dobro kao vaša prošla veza, ali ako se želite vratiti na stvari prije nego što ste ozlijeđeni, tada morate poduzeti male korake da dođete do toga

Oprostite i zaboravite 14. korak
Oprostite i zaboravite 14. korak

Korak 2. Prihvatite ako ne možete preboljeti bol

Dakle, sve ste probali. I dali ste sebi malo vremena. Podijelili ste svoja osjećanja sa osobom koja vas je povrijedila. Pokazali ste samilost i sagledali ste situaciju iz perspektive osobe. Pokušali ste biti u situaciji niskog pritiska. No, šta god radili, ne možete prestati razmišljati o tome koliko ste bolesni, ljutiti se na osobu i misliti da joj možete potpuno vjerovati. Iako ovo može biti neugodno, potpuno je prirodno i ako se ne možete kloniti toga, bolje je to priznati nego poricati kako se osjećate.

  • Ponekad je bol toliko duboka da je ne možete otkinuti i samo se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Sada morate izabrati - iako ne možete preboljeti ozljedu, možete li pronaći način da se nosite s tim koji vam omogućava da nastavite provoditi vrijeme s osobom koja vas je povrijedila?
  • Prihvatite to ako niste s tom osobom. Možda je rana bila toliko duboka da se s tom osobom osjećalo kao da se vadi šuga. Ako se zaista ne možete nositi s tim, nemojte forsirati nešto što više ne bi trebalo biti tamo.
Oprostite i zaboravite 15. korak
Oprostite i zaboravite 15. korak

Korak 3. Usmjerite svoju energiju na nešto drugo

Pobrinite se da imate druge stvari na umu dok obnavljate svoju vezu. Provedite više vremena trčeći i trenirajući kako biste sljedećeg mjeseca mogli postići 10.000. Dovršite kratku priču na kojoj ste radili kako biste je ovaj put mogli poslati na lokalno takmičenje. Uživajte u odnosu sa ljudima koji vas nikada nisu povrijedili. Pronađite nešto zbog čega se osjećate dobro i možete pogledati dalje i provesti ćete malo vremena osjećajući bol.

  • Jednog dana, vidjet ćeš da je bol nestala. Vjerovatno ste mislili da se to neće dogoditi, zar ne?
  • Ako budete zauzeti, nastavit ćete napredovati i imat ćete pozitivne stvari kojima se možete radovati. Ako sebi date previše vremena za valjanje, samo ćete se osjećati gore i bit će teško zaboraviti šta se dogodilo.
Oprostite i zaboravite 16. korak
Oprostite i zaboravite 16. korak

Korak 4. Odvojite vrijeme za razmišljanje

Dok ćete ostati zauzeti i aktivni pomoći će vam da brže ozdravite, ne morate biti toliko zaposleni da nemate vremena za odmor i razmišljati o tome šta se s vama događa. Imajte vremena za sebe, gdje u dnevnik možete zapisati svoja osjećanja, znajući da možete odvojiti vrijeme za isključivanje računara, televizije i mobitela i usredotočiti se na um i tijelo. Tišina vam može pomoći da shvatite kako se zaista osjećate prema situaciji; što prije tačno znate o čemu razmišljate, prije možete krenuti naprijed.

Planirajte tjedne izlete dvotjedne sa sobom kada nemate šta drugo raditi, ali ipak odvojite vrijeme za sebe. To će vam pomoći da se smirite, razmislite i riješite svih ljutitih osjećaja

Oprosti i zaboravi 17. korak
Oprosti i zaboravi 17. korak

Korak 5. Znajte da je pozitivna osveta zaslužena

Možda vas toliko boli da želite da osoba koja vas je povrijedila osjeća kako se osjećate. Međutim, ovo će vas samo učiniti još većim stresom, ljutito i ogorčeno i neće ništa riješiti. Ako mislite da vam je potrebna osveta, onda znajte da je najbolja osveta živjeti dobar život, ostvaren život, biti sretan, ne dopustiti da vas ono što se dogodilo dovede do kraja. Možda će se osjećati jednako lijepo kao što šamarate osobu u lice znajući da ju je povrijedilo, kao što je on povrijedio vas, ali na kraju ćete se osjećati bolje što ste najbolji, nego se sagnuti na nivo te osobe.

Samo živi svoj život i budi svoj i radi ono što voliš. Ako sve vrijeme provodite pokušavajući učiniti da se osoba koja vas je povrijedila osjeća loše, nećete moći nastaviti dalje

Oprostite i zaboravite 18. korak
Oprostite i zaboravite 18. korak

Korak 6. Korak naprijed umjesto osvrtanja

Fokusirajte se na budućnost i sve što vam za nju stoji - čak i ako osoba koja vas je povrijedila u njoj ne zna. Ako samo radite u prošlosti i razmišljate o svim stvarima koje vas boli, a život nikada nije bio fer prema vama, nećete moći oprostiti i zaboraviti. Trebao bih biti zahvalan svim ljudima koji vam uljepšavaju život i svim prilikama koje imate i razmišljaju o svim sjajnim stvarima koje su pred nama.

  • Usredotočite se na sve ciljeve koje želite postići u budućnosti kako biste svoj život učinili boljim. Napravite plan za njihovo postizanje umjesto razmišljanja o svim stvarima koje su za vas pogrešne.
  • Nastavite raditi na sebi. Poboljšajte sve što želite da radite i vidite koliko se bolje osećate kada postanete pažljivija, saosećajnija i obrazovanija osoba.
  • Odlučili ste oprostiti i zaboraviti i trebali biste biti ponosni na sebe što ste to učinili, čak i ako je trajalo duže nego što ste očekivali.

Upozorenje

  • Opterećenje nas sprječava da ustanemo i uživamo u životu: Vjerojatnije je da ćete se osjećati lakše, sretnije i zadovoljnije ako se oslobodite ljutnje.
  • Možda ćete morati steći nove prijatelje, hobije i strasti kako biste potrošili vrijeme i iscrpili energiju oslobađajući negativnu energiju!

Preporučuje se: