Kako reći da ne znam na francuskom: 8 koraka

Sadržaj:

Kako reći da ne znam na francuskom: 8 koraka
Kako reći da ne znam na francuskom: 8 koraka

Video: Kako reći da ne znam na francuskom: 8 koraka

Video: Kako reći da ne znam na francuskom: 8 koraka
Video: СЛОВЕНСКИЙ ЯЗЫК И ЧТО ЕГО СВЯЗЫВАЕТ С РУССКИМ? 2024, Maj
Anonim

Dakle, želite reći da ne znam na francuskom, ali ne znate kako da kažete pa ne znate kako reći ne znam. Ne boj se. Recite Je ne sais pas (juh-nuh-say-pah) za jednostavne ne znam fraze ili naučite složenije izraze za daljnju komunikaciju.

Korak

Metoda 1 od 2: Je ne sais pas

Reci
Reci

Korak 1. Recite Je ne sais pas

Ova fraza se direktno prevodi na ne znam [određenu stvar]. Izgovorite to kao juh-nuh-say-pah ili shu-nu-say-pah. Da biste izgovorili je poput shu, neka vaša usta zvuče kao da govorite sh ili sy, ali nastavite zvuk sh ili sy s eu. Ne je približno isto: samo zamijenite sh zvuk sa n.

  • Napomena: u modernom govornom francuskom jeziku riječi je i ne (ja, ja i ne) često se izgovaraju kontinuirano. Tako ćete zvučati prirodnije ako slog izgovarate manje jasno-poput jeun-say-pah ili čak shay-pah.
  • Ako želite biti pristojni, recite Žao mi je, ne znam. Na francuskom se koristi izraz Je ne sais pas, deslolée. Izgovoriti desolée kao dez-oh-lay.
  • Imajte na umu da se negativna riječ ne uvijek koristi u pisanom francuskom jeziku, ali se često izostavlja u neformalnom govornom francuskom. Na primjer, osoba može svom prijatelju reći: "Je sais pas", a značenje je ne znam.
Reci
Reci

Korak 2. Shvatite funkciju svake riječi u frazi je ne sais pas

Je, ne, sais i pas:

  • Je subjekt prve osobe ili ja, ja.
  • Sais je prvo konjugacija riječi savoir, glagola koji se može prevesti da bi se znalo. Uvijek stavite ne ispred verbalne riječi i stavite je odmah iza nje.
  • Pas je labavo preveden na br.
  • Ne ne znači ništa i koristi se kao gramatička formalnost koja se koristi zajedno sa pas. Ovo je razlog zašto neko ko govori neformalno može izostaviti riječ ne i samo reći Je sais pas.
Reci
Reci

Korak 3. Koristite Je ne sais pas u rečenicama

Dodajte određene stvari koje ne znate na kraju fraze -to mogu biti informacije ili određene stvari koje vam nisu poznate. Pregledajte sljedeće primjere:

  • Je ne sais pas parler français znači da ne znam govoriti francuski.
  • Je ne sais pas la réponse znači da ne znam odgovor.
  • Je ne sais pas nager znači da ne znam plivati.
  • Je ne sais quoi faire znači da ne znam šta da radim. Pas u ovom primjeru nije potreban jer se glagol koristi zajedno s upitnom riječi (šta).

Metoda 2 od 2: Ostali korisni izrazi

Reci
Reci

Korak 1. Recite Je ne comprends pas

Ova fraza znači da ne razumijem. Izgovorite to kao juh-nuh com-prond pah. Ovo je dobra fraza za upotrebu ako pokušavate razgovarati s nekim na francuskom, ali ne razumijete nešto što su upravo rekli. Ako to kažete pristojno, velika je vjerovatnoća da će druga osoba razumjeti.

Reci
Reci

Korak 2. Recite Je ne parle pas (le) français

Ova fraza znači "ne govorim francuski". Izgovorite to kao juh-nuh pahl-pah frahn-say. Ovo je lijep i pristojan način da obavijestite ljude da ne možete voditi razgovor na francuskom. Međutim, ako želite pokušati započeti razgovor s nekim, možete reći Je ne parle qu'un peu le français, - govorim samo malo francuski. Izgovorite to kao juh-nuh pahl koon pay-oo le frahn-say.

  • Ako vas neko zaustavi u pariškom metrou i počne s vama agresivno razgovarati na aljkavom francuskom, možda ćete se moći odmaknuti od njih pretvarajući se da ste zbunjeni i izgovorili Je ne parle pas français.
  • Ako pokušavate zadiviti francuskog djeda i baku svog dečka, nasmiješite se i stidljivo recite Je suis desolée-je ne parle qu'un peu le français.
Reci
Reci

Korak 3. Recite Parlez-vous anglais?

. Ova fraza se direktno prevodi na Govorite li engleski? Recite kao Par-lay-voo ahn-glay? Ako učite francuski i početnik ste, možda ćete naići na situacije u kojima je efikasno komuniciranje pitanje sigurnosti ili praktičnosti. Ovisno o vašoj lokaciji, možda ćete pronaći ili ne pronaći nekoga tko tečno govori engleski -međutim, i dalje je važno zapamtiti.

Reci
Reci

Korak 4. Recite Je ne connais pas cette personne/place

Ova fraza znači da ne poznajem tu/tu osobu/ovo mjesto. Izgovorite to kao Juh-nuh-conn-eye pah. Osoba (izgovara se par-sohn) znači osoba. Mjesto (izgovara se plahss) doslovno znači mjesto.

Dodajte ime određene osobe ili mjesto na kraj fraze kako biste bili još specifičniji. Na primjer Jene connais pas Guillaume ili Jen ne connais odgovara Avignonu

Reci
Reci

Korak 5. Recite Je ne sais quoi

Ovo je izraz koji znači da ne znam šta ili ne znam kako to objasniti/reći. Jen sais quoi je karakteristika koju je teško definirati i razumjeti, obično označava pozitivnu i opisnu osobinu ili karakteristiku osobe. Ova fraza je često uključena u svakodnevni engleski razgovor. Na primjer, glumica ima određeni je ne sais quoi (nešto što ne mogu objasniti) koji trenutno fascinira sve koje upozna. Recite ovu frazu kao juh-nuh-say-kwa i imitirajte francuski naglasak ako je moguće.

Preporučuje se: