Kako se usrećiti (sa slikama)

Sadržaj:

Kako se usrećiti (sa slikama)
Kako se usrećiti (sa slikama)

Video: Kako se usrećiti (sa slikama)

Video: Kako se usrećiti (sa slikama)
Video: Koje PORUKE morate POSLATI osobi koju volite 2024, April
Anonim

Ako želite sebe usrećiti, morate znati šta želite i biti ugodni u zadovoljavanju svojih potreba. Također morate imati pozitivan način razmišljanja, poduzeti mjere kako biste živjeli sretniji život i brinuti se o sebi čak i ako imate tešku sedmicu. Najvažnije je da znate da ćete sreću lako postići ako ste spremni uložiti napor.

Korak

1. dio od 3: Promjena perspektive

Učinite sebe sretnim Korak 1
Učinite sebe sretnim Korak 1

Korak 1. Budite osoba kakva želite biti

Ako zaista želite sebe usrećiti, najbolje što možete učiniti je biti ono što zaista jeste. To znači da ne postajete osoba koju želite da postanete vaš ljubavnik, roditelji, saradnici ili prijatelji, već osoba za koju se zaista osjećate. Ako se osjećate kao da se pretvarate ili uvijek nosite masku, nikada nećete moći uživati u životu ili biti istinski sretni.

  • Možda čak ni ne shvaćate da niste ono što zaista jeste sve dok ne zastanete i ne razmislite. Sljedeći put kada izađete, zapitajte se jeste li zaista osoba kakva želite biti.
  • Naravno, postoje trenuci kada se morate ponašati na određeni način da biste se pridržavali društveno prikladnog ponašanja; na primjer, ne biste trebali skakati po svom stolu ili školskoj klupi da biste bili ono što zaista jeste. Ali općenito, trebali biste iskoristiti što više mogućnosti da budete svoji.
Učinite sebe sretnim 2. korak
Učinite sebe sretnim 2. korak

Korak 2. Razmišljajte na pozitivan način

Čak i ako mislite da je ponekad nemoguće razmišljati pozitivno, možete aktivno nastojati biti pozitivni, bez obzira na okolnosti. Ako želite moći razmišljati pozitivno, sve što trebate učiniti je usredotočiti se na stvari na kojima ste zahvalni i u kojima uživate te naučiti ne zadržavati se na negativnom. Ako se usredsredite na razgovor i razmišljanje o dobrim stvarima u životu, bićete optimistični.

  • Ako ste slučajno dali negativan komentar, pokušajte to suprotstaviti s dva ili tri pozitivna komentara.
  • Nastojanje da se nasmiješite neće samo usrećiti one oko vas, nego ćete i vi biti sretniji.
  • Iako se ponekad zbog prigovora možete osjećati bolje, ako vam to postane navika, prirodno ćete se osjećati pesimistično.
Učinite sebe sretnim Korak 3
Učinite sebe sretnim Korak 3

Korak 3. Uživajte u svom životu u trenutku

Jedan od načina da učinite sebe srećnim je da se fokusirate na svijet ispred sebe umjesto da brinete o prošlosti ili budućnosti. Iako ponekad nije lako zaboraviti greške iz prošlosti ili prestati brinuti o budućnosti, što više imate naviku da se fokusirate na sadašnjost, veća je vjerovatnoća da ćete se usrećiti. Možete postaviti određeno doba dana za brigu o budućnosti ili brigu o prošlosti, ali morate ostaviti te misli po strani ako želite uživati u interakcijama svakodnevnog života.

  • Ako vam je trenutno teško uživati u životu, isprobajte jogu ili meditaciju. Ove svakodnevne aktivnosti mogu vam pomoći da se osjećate koncentrirano.
  • Razmislite: pa je na poslu bio problem, a sada vas sprječava da uživate u vremenu sa svojom porodicom. Zašto ne razdvojite ovo dvoje, umjesto da dopustite da jedan događaj uništi sljedeći?
  • Osim toga, ako se više fokusirate na sadašnji trenutak, bit ćete prilagođeniji svom poslu i bolje ćete slušati ljude u svom životu.
Učinite sebe sretnim Korak 4
Učinite sebe sretnim Korak 4

Korak 4. Budite zahvalni na onome što imate

Drugi način da učinite sebe sretnim je da prioritete date zahvalnost. Sjednite s komadom papira i zapišite sve stvari na kojima ste zahvalni; recite sebi da nećete stati sve dok jedna stranica ne bude puna. Odvojite vrijeme da naglas pročitate tačke zahvalnosti i zaista budite zahvalni na svim radostima i sreći u životu; Možete biti zahvalni na nečemu važnom kao što je vaše zdravlje, kao i na nečem jednostavnijem, poput dobre kafe u vašem omiljenom kafiću pored puta.

  • Steknite naviku njegovanja zahvalnosti. Kad vam se dogodi nešto ugodno, zabilježite koliko ste zahvalni na tome; ako obratite pažnju na sve stvari na kojima morate biti zahvalni, shvatit ćete da vas mnogo više može učiniti sretnim nego što mislite.
  • Odvojite vrijeme da zahvalite ljudima na onome što su učinili za vas, velikom ili malom. Ova radnja pokazuje da obraćate pažnju.
Učinite sebe sretnim Korak 5
Učinite sebe sretnim Korak 5

Korak 5. Odmaknite se od svoje trenutne situacije

Drugi način da učinite sebe sretnim je steći perspektivu. Napravite korak unatrag i pogledajte svoju situaciju izvana; Doduše, možda ste u posljednje vrijeme imali problema u vezi ili ste bili preopterećeni, ali sve u svemu, imate utočište, u vašem životu ima ljubavi i radosti i još mnogo drugih stvari na kojima morate biti zahvalni. Lako je osjećati se jadno kad jedna ili dvije stvari krenu naopako u životu, ali ako se želite naviknuti na sreću, morate vježbati sagledavanje šire slike.

  • Ovo je možda posljednja stvar koju želite čuti kad se zaista osjećate loše, ali važno je uzeti u obzir da vaš život izvana može izgledati prilično dobro, čak i ako vam se ne sviđa.
  • Čak i činjenica da imate pristup internetu i da ovdje možete pronaći pomoć znak je da vaša situacija nije toliko ozbiljna kao što mislite.
Učinite sebe sretnim Korak 6
Učinite sebe sretnim Korak 6

Korak 6. Dozvolite sebi da se osjećate ugodnije ako ste sebični

Jedan od razloga zašto osjećate da ne možete sebe usrećiti je taj što druge ljude uvijek stavljate na prvo mjesto. Ovo ne znači da sve ostale morate ostaviti po strani i samo želite biti broj 1, ali ono što zaista znači je da morate posvetiti vrijeme razmišljanju o svojim ciljevima, željama i potrebama. Ako svoje prijatelje, partnera i članove porodice uvijek stavljate iznad sebe, trebali biste pronaći načine da napravite kompromis i učinite sebe sretnijim.

  • Ako se osjećate kao da ste u vezi u kojoj žrtvujete sve za svog partnera, razgovarajte o tome. Ne možeš tako živjeti zauvijek ako želiš biti sretan.
  • Naučite izražavati svoje mišljenje. Ako su u posljednjih pet puta vaši prijatelji birali koje će filmove gledati zajedno, sada ste na vama da odlučite. Ako svoje želje počnete tvrditi malim stvarima, uskoro ćete moći donositi veće odluke.
Učinite sebe sretnim Korak 7
Učinite sebe sretnim Korak 7

Korak 7. Okružite se ljudima zbog kojih se osjećate dobro

Jedan od načina da promijenite svoju perspektivu na bolje je da provedete više vremena s ljudima zbog kojih se osjećate kao velika osoba sposobna za velike stvari. Ako cijelo vrijeme provodite s ljudima koji vas omalovažavaju ili čine da se osjećate kao da ne možete ništa učiniti sami, malo je vjerojatno da ćete se uskoro uspjeti usrećiti.

  • Procijenite svoju situaciju. Osvrnite se oko sebe i primijetite zbog koga se zaista osjećate dobro, a zbog koga se osjećate loše. Ako ustanovite da većinu svog vremena provodite s ljudima zbog kojih se osjećate neadekvatno, vrijeme je za prekid.
  • Gotovo je nemoguće biti sretan ako se svi oko vas osjećaju bezvrijednima. Iako može biti bolno prekinuti veze s ljudima koji su dugo u vašem životu, trebali biste se usredotočiti na svoju sreću.

2. dio 3: Preduzimanje radnji

Učinite sebe sretnim Korak 8
Učinite sebe sretnim Korak 8

Korak 1. Znajte u čemu je vaš problem

Jedan od načina da učinite sebe sretnim je da prestanete ignorirati probleme koji vas muče. Iako je važno osjećati se sretno samo zahvaljujući snazi volje, ponekad do toga nećete doći ako ne utvrdite koji vas faktori u životu čine manje sretnima. Poduzimanje radnji za poboljšanje života sjajno je i zahtijeva naporan rad.

  • Ako znate da vaša ljubavna veza neće uspjeti, prekinite je što je prije moguće umjesto da čekate da se problem riješi sam od sebe.
  • Ako ste jako nesrećni jer mrzite svoj posao, potražite unutrašnju motivaciju da pronađete bolji posao.
  • Ako niste sigurni ili niste sigurni u neki aspekt sebe, poduzmite korake da biste zavoljeli sebe odlaskom na terapiju, malim poboljšanjima ili planiranjem postizanja sreće.
Učinite sebe sretnim Korak 9
Učinite sebe sretnim Korak 9

Korak 2. Upravljajte stresom

Pokušavajući učiniti sebe sretnim, morate se moći nositi sa stresnim situacijama koje vam život pruža. Iako možete poduzeti korake za smanjenje stresa, na kraju dana ipak je važno imati mehanizme za rješavanje stresa ako želite biti sretni. Pokušajte se nositi sa stresom u svom životu unaprijed, a ne ignorirati ga i čekati da eksplodira ispred vas. Evo nekoliko načina za rješavanje stresa:

  • Imajte s kim razgovarati. Bilo da se radi o prijatelju, članu porodice ili terapeutu, ne biste se trebali nositi samo sa stresom.
  • Pronađite načine da si olakšate život. Ako ste stalno pod stresom jer ste svako jutro zaglavljeni u saobraćaju i morate žuriti na posao, ostavite svaki dan 15 minuta ranije.
  • Provjerite imate li previše obaveza. Ako mislite da je pet obaveza previše, pogledajte što možete smanjiti da biste bolje upravljali.
  • Pronađite opuštajuću rutinu za sebe. Opuštanje ovdje može značiti čitanje privlačnog romana, dugu šetnju ili ispijanje čaja od kamilice. Pronađite svoju rutinu i pridržavajte je se.
Učinite sebe sretnim Korak 10
Učinite sebe sretnim Korak 10

Korak 3. Odvojite vrijeme da radite ono što volite

Jedan od najboljih načina da učinite sebe sretnim je da imate vremena da radite ono što volite, bilo da se radi o kuhanju, pisanju romana ili boravku u prirodi. Čak i 30 minuta dnevno obavljajući svoju omiljenu aktivnost na svijetu može imati veliki utjecaj na vašu sreću tokom dana; Provjerite svoj raspored i pogledajte što možete učiniti kako biste odvojili vrijeme za stvari koje volite.

  • Ako se pokaže da jedini način na koji možete raditi ono što volite je ustati pola sata ranije, učinite to. Sve dok se osjećate dobro odmorni, ovo je odličan način za početak dana.
  • Nađite vremena za ono što volite čak i kada je jako zaposleno. Ako ste toliko jadni jer mrzite svoj posao i osjećate se kao da gubite svaku sekundu svog slobodnog vremena tražeći drugi posao, zapitajte se može li trošenje samo pola sata dnevno na pisanje poezije koju volite zaista imati utjecaja na potraga za poslom. Sama količina užitka koja dolazi od onoga što volite olakšat će vam ostatak dana.
Učinite sebe sretnim Korak 11
Učinite sebe sretnim Korak 11

Korak 4. Postavite ciljeve i ostvarite ih

Ako želite poduzeti mjere kako biste postali sretniji, jedna stvar koju možete učiniti je postaviti sebi stvarne ciljeve i raditi na njihovom postizanju. Ovo će vam dati smjer, povećati vašu želju i olakšati vam postizanje sreće. Postavljanje malih ciljeva za postizanje većih ciljeva pomoći će vam da se osjećate sretnije na putu do konačnog cilja; Ako mislite da ćete biti sretni tek kad stignete na krajnje odredište, usput ćete biti jadni.

  • Napravite listu svojih ciljeva i prekrižite ih kada se postignu. Tako ćete se osjećati sretnije i zadovoljnije.
  • U početku nema ništa loše u tome da sebi postavite lakše ciljeve. Ovo vas može natjerati da se osjećate motivirano za nastavak.
Učinite sebe sretnim 12. korak
Učinite sebe sretnim 12. korak

Korak 5. Napišite dnevnik

Jedan od načina da učinite sebe srećnim je da odvojite vrijeme za vođenje dnevnika barem nekoliko puta sedmično. To vam može pomoći da razmislite, procijenite svoje emocije, provedete više vremena sa samim sobom i osjećate se kao da dobivate perspektivu svog života. Ako nikada ne prestanete zapisati svoje misli ili usporite dovoljno dugo da razmišljate, nikada nećete moći steći perspektivu.

  • Zakažite sebi termin za vođenje dnevnika barem jednom sedmično. Podsjetite se da je ovo važno za vašu sreću.
  • Pročitajte svoj dnevnik svakih nekoliko sedmica kako biste provjerili imate li bolje razumijevanje šta vas čini sretnima, a šta nesrećnima.
Učinite sebe sretnim Korak 13
Učinite sebe sretnim Korak 13

Korak 6. Izađite iz kuće

Još jedan jednostavan, ali važan način da učinite sebe srećnim je da češće izlazite iz kuće. Samo boravak na suncu, šetnja po susjedstvu i udisanje svježeg zraka mogu vas učiniti mnogo sretnijima nego da ste zatvoreni u mračnoj kući i tipkate na računaru dok vas ruke ne zabole. Ako radite od kuće ili samo puno vremena provodite u zatvorenom prostoru, svakako izlazite barem 2-3 puta dnevno kako biste se osjećali sretnije.

  • Ako izađete, čak i samo zbog nečega što biste radili kod kuće, osjećat ćete se sretnije jer ćete biti u blizini drugih ljudi.
  • Pokušajte s prijateljima napraviti planove samo za izlazak iz kuće; Ne dopustite da se valjate ili predugo ostajete u krevetu.
Učinite sebe sretnim Korak 14
Učinite sebe sretnim Korak 14

Korak 7. Usrećite druge ljude

Dokazano je da usrećivanje drugih ljudi može učiniti i vas same. Bilo da se radi samo o pružanju male usluge prijatelju u nevolji, pomaganju komšiji da se brine o svom psu ili volontiranju u zajednici, malo vremena koje dajete da pomognete drugima učinit će vas sretnijima jer osjećate da možete napraviti razliku u drugima živote ljudi. Ako se fokusirate samo na sebe, veća je vjerovatnoća da ćete biti razočarani ili nećete moći sagledati širu sliku.

  • Steknite naviku da učinite nešto lijepo za nekoga koga poznajete bez posebnog razloga. Ne morate nekome pokloniti ili učiniti nešto zabavno jer im je rođendan; ponekad je najvrjednija pažnja spontana.
  • Možda mislite da nemate slobodnog vremena, ali izdvajanje vremena za volonterski rad samo 1-2 puta mjesečno može vas zaista usrećiti i dati vam svrhu.
Učinite sebe sretnim Korak 15
Učinite sebe sretnim Korak 15

Korak 8. Neka vaš prostor bude čist i organizovan

Koliko god glupo zvučalo, odvajanje vremena za čišćenje i organizaciju vašeg ličnog prostora može imati veliki utjecaj na vaš nivo sreće. Ako odvojite vrijeme za spremanje sobe, izvadite smeće ili bacite beskorisne predmete i donirate predmete koji su u dobrom stanju, ali ih nikada ne koristite, zapravo ćete se osjećati sretnije što možete disati u svom prostoru.

  • Čak i ako samo odvojite 10 minuta dnevno za polako čišćenje nereda, možete osjetiti veliku razliku.
  • Ako živite u neurednoj, neorganizovanoj, pa čak i prljavoj sobi, vjerovatno ćete se osjećati ugušeno, izgubljeno i nesretno. Ako uspostavite red u svom ličnom prostoru, osjećat ćete da u vašem životu postoji više reda.

Dio 3 od 3: Briga o sebi

Učinite sebe sretnim Korak 16
Učinite sebe sretnim Korak 16

Korak 1. Spavajte dovoljno

Ako želite sebe usrećiti, morate se pobrinuti da vaše osnovne potrebe budu zadovoljene. Jedna od ovih potreba je odgovarajući odmor; ako želite biti sretni, pokušajte spavati 7-9 sati ili što god vašem tijelu zaista treba. Također biste trebali otići u krevet i probuditi se otprilike u isto vrijeme svaki dan kako biste lakše zaspali svaku noć i probudili se svako jutro.

  • Napravite opuštajuću rutinu prije spavanja kako biste lakše zaspali. Isključite sve elektroničke uređaje jedan sat prije spavanja.
  • Ne žrtvujte san radi zadovoljstva. Bit će vam teško biti sretan ako se osjećate umorno ili ste samo spremni za sat ili dva da se posrnete.
Učinite sebe sretnim Korak 17
Učinite sebe sretnim Korak 17

Korak 2. Odvojite najmanje 30 minuta za opuštanje svaki dan

Pokušajte se opustiti barem trideset minuta, bez obzira na to koliko ste zaposleni. Ne možete provesti svaku sekundu dana radeći nešto produktivno ili će vam glava eksplodirati. Morate biti ljubazni prema sebi i odvojiti najmanje 30 minuta da se opustite i učinite nešto vrlo trivijalno, opuštajuće i zabavno. To znači čitanje trač -časopisa, gledanje omiljenih TV emisija ili pozivanje najboljeg prijatelja.

  • Šta god da radite, pobrinite se da je to važno i da znate da odvajate vrijeme za opuštanje. Ovo može pomoći vašem umu i tijelu da se opuste radeći nešto samo za sebe.
  • Svako ima drugačiji način opuštanja. Ako se opustite šetajući ili pišući pjesmu, učinite to.
Učinite sebe sretnim Korak 18
Učinite sebe sretnim Korak 18

Korak 3. Hranite se zdravo

Još jedna stvar koju možete učiniti da biste se brinuli o sebi i učinili sebe sretnijima je da se pobrinete da jedete tri zdrava, uravnotežena obroka svaki dan. Ovo će vam um učiniti oštrijim, dati vam energiju i spriječiti da se osjećate slabo i tromo. Bez obzira na to koliko ste zaposleni, morate paziti šta jedete, znajući da će to zapravo imati pozitivan utjecaj na vašu sreću.

  • Ne propustite doručak, koliko god bio zauzet. Dan morate započeti desnom nogom i dobiti energiju koja vam je potrebna da biste se dobro osjećali tokom dana.
  • Jedite zdravu mješavinu voća i povrća, nemasne proteine i zdrave ugljikohidrate u svakom obroku. To će vam pomoći da osjetite ravnotežu.
  • Tokom dana možete jesti zdrave grickalice, poput badema, jogurta, štapića mrkve ili maslaca od kikirikija i celera. Ovo će vam dati poticaj za energiju bez zaspanosti.
  • Naravno, svakome je ponekad potrebno nešto slatko ili masno; Povremeno se možete razmaziti. Ako si nikada ne dozvolite da jedete ono što želite, manja je vjerovatnoća da ćete se osjećati sretno.
Učinite sebe sretnim Korak 19
Učinite sebe sretnim Korak 19

Korak 4. Puno vježbajte

Svakodnevno vježbanje od najmanje 30 minuta može povećati količinu endorfina i učiniti da se osjećate sretnije i zdravije. Bilo da se radi o šetnji ili vožnji biciklom, važno je odvojiti vrijeme za vježbanje kako bi se vaš um i tijelo osjećali zdravije i kako biste se pritom osjećali sretnije.

  • Možete razmisliti o pridruživanju fudbalskom ili košarkaškom timu, ili klubu ulične staze; Imati društveni element u vježbanju može vas učiniti sretnijima.
  • Općenito, pokušajte se više kretati. Umjesto liftom idite stepenicama. Hodajte umesto da vozite automobil. Male akcije poput ovih mogu napraviti veliku razliku.
Učinite sebe sretnim Korak 20
Učinite sebe sretnim Korak 20

Korak 5. Pronađite radost u odnosima sa prijateljima i porodicom

Provođenje vremena u druženju može vas učiniti sretnijima u vezi sebe i svog života. Bez obzira na to koliko ste zauzeti, uzimanje vremena za postavljanje pitanja o tome kako je bliskom prijatelju ili članu porodice barem nekoliko puta sedmično može učiniti da se osjećate sretnije i manje usamljeno. Potrudite se da zaista saslušate osobu, podijelite svoja osjećanja i malo se opustite u tom procesu.

  • Ako vam treba mjesto na koje se možete osloniti, prijatelj i član porodice mogu biti velika prednost. Međutim, prijatelji vas mogu učiniti sretnijima čak i ako ste već dobro raspoloženi, razmišljajući o vlastitim pozitivnim osjećajima.
  • Uključite najmanje 1-2 društvena događaja u svoj kalendar, osim ako je vaša sedmica jako zaposlena. Iznenadili biste se koliko energije drugih ljudi može podići vaše raspoloženje.
Učinite sebe sretnim Korak 21
Učinite sebe sretnim Korak 21

Korak 6. Primijenite dobre higijenske metode

Možda ne mislite da osobna higijena ima mnogo veze sa srećom, ali iznenadili biste se koliko samopouzdanje može učiniti u vašem svakodnevnom životu. Jednostavno tuširanje ili kupanje svaki dan, pranje kose, pranje zubi i odijevanje mogu učiniti da se osjećate pozitivnije o sebi i općenito sretniji; Naravno da je mnogo teže biti sretan ako se ne tuširate nekoliko dana.

  • Ne morate biti najbolje obučena osoba na svijetu da biste bili sretni. Međutim, ulaganje napora u vaš izgled može zaista poboljšati vaše raspoloženje.
  • Ako se osjećate i izgledate nesmotreno, vjerovatno ćete biti i nepromišljeni u svojim postupcima.
Učinite sebe sretnim Korak 22
Učinite sebe sretnim Korak 22

Korak 7. Odvojite vrijeme za ugodu kod kuće

Ako želite sebe usrećiti, jedna stvar koju možete učiniti je provesti neko vrijeme mazeći se kod kuće. Uzmite slobodan dan u školi ili na poslu i iskoristite to vrijeme za opuštanje, kupanje u toplim vodama, navlačenje maske za kosu ili lice ili samo ležanje na slabom svjetlu svijeća i slušanje muzike. Budite ljubazni prema sebi i znajte kada je vrijeme da se opustite i malo se razmazite.

  • Također možete razmisliti o masaži ili samomasaži. Masaža može opustiti vaš um i tijelo i pomoći vam da budete sretniji.
  • Upamtite da zaslužujete pažnju, bez obzira na to koliko ste zaposleni. Ako odvojite vrijeme da svom tijelu posvetite potrebnu pažnju, bit ćete sretniji prije nego što to i primijetite.

Preporučuje se: