Kako znati kada vaš partner laže: 11 koraka

Sadržaj:

Kako znati kada vaš partner laže: 11 koraka
Kako znati kada vaš partner laže: 11 koraka

Video: Kako znati kada vaš partner laže: 11 koraka

Video: Kako znati kada vaš partner laže: 11 koraka
Video: How to Raise Successful Kids -- Without Over-Parenting | Julie Lythcott-Haims | TED 2024, Maj
Anonim

Poverenje je veoma važno za srećan brak. Laž može oštetiti odnose među partnerima i otežati zajednički život. Postoje različita ponašanja na koja morate paziti da vidite da li vas partner laže o manjim ili većim problemima.

Korak

Metoda 1 od 2: Posmatranje fizičkog ponašanja

Recite da li vaš suprug laže 1. korak
Recite da li vaš suprug laže 1. korak

Korak 1. Pokušajte provjeriti trepće li vaš partner pretjerano ili ne

Obično se to dogodi kada počnete razgovarati s njim o temi zbog koje se osjeća neugodno. Ako razgovarate sa svojim partnerom o nečemu što vam nije iskreno rekao, mogao bi početi paničariti. Ponekad počinje smanjivati učestalost treptanja kad uđe u laž, a zatim nakon toga povećava tu učestalost.

  • Često treptanje može biti refleks.
  • Na primjer, možete pitati svog partnera: "Jeste li mojoj majci poslali avionsku kartu za predstojeći odmor?" Možda je lagao o svom skladnom odnosu s tvojom majkom i nikada nije poslao kartu. Moguće je da mu oči češće trepću kad razgovarate o ovoj stvari.
Recite da li vaš suprug laže 2. korak
Recite da li vaš suprug laže 2. korak

Korak 2. Uspostavite kontakt očima

Ako vaš partner izbjegava ili se jako trudi uspostaviti kontakt očima, on ili ona mogu lagati kada pričate o nečemu. Lažov može pokušati izbjeći kontakt očima ili ga pokušati zadržati dovoljno dugo da prikrije svoju laž. Koristite ovo ponašanje u pogledu kontakta očima, kao i drugih gesta kao mjeru da li vaš partner laže ili ne.

Možda pitate svog partnera: "Izgubio si trofej koji sam dobio u školi, zar ne?" Može biti da laže izbjegavajući vaš pogled, ali može se dogoditi i da vas gleda dok to poriče

Recite da li vaš suprug laže 3. korak
Recite da li vaš suprug laže 3. korak

Korak 3. Provjerite da li se previše grebe po tijelu

Ako se odjednom pretjerano češe, moguće je da vaš partner laže. Češanje je ponekad pokazatelj povećane anksioznosti. Može ogrebati bilo koji dio tijela.

Na primjer, možete pitati partnera: "Jeste li opet na piću?" Moguće je da se počešao po glavi i negirao vaše optužbe

Recite da li vaš suprug laže 4. korak
Recite da li vaš suprug laže 4. korak

Korak 4. Posmatrajte svog partnera da li se on / ona mnogo kreće zbog tjeskobe ili ne

Ovo je uobičajeni pokazatelj za otkrivanje laže li netko ili ne. Partneri se mogu kretati bez kretanja, mrdanja nogama, dodirivanja lica ili trljanja tijela o predmete u blizini. Ili se može dogoditi da mu se tijelo uopće nije ni pomaknulo.

  • Pretpostavimo da ga pitate: "Opet trošiš novac u salonu?" Moguće je da se sjedi dok se tijelo pomiče dok vas pokušava zanijekati.
  • Ili možda pitate svog partnera: "Želite li večerati sa mnom večeras?" Rekla je da, ali ne baš, petljajući po draguljima koje je nosila.
  • Ako se vaš partner koncentrira na laž, potrebno je više energije i koncentracije nego govoriti istinu, pa se tijelo prestaje kretati ili se manje kreće.
Recite da li vaš suprug laže 5. korak
Recite da li vaš suprug laže 5. korak

Korak 5. Pogledajte kako vaš partner pijucka piće

Ako otpije veliki gutljaj ili popije previše, možda laže. Laž može uzrokovati promjene u proizvodnji sline. Moguće je da se stvara previše sline pa je često proguta. Moguće je i da se proizvodi još manje sline pa mora puno piti.

Na primjer, pitate svog partnera: "Radite li kasno s novim šefom?" Moguće je da vaš partner pretjerano guta kada to poriče ili odjednom mora piti vodu

Recite da li vaš suprug laže 6. korak
Recite da li vaš suprug laže 6. korak

Korak 6. Obratite pažnju na kombinaciju ovih znakova

Ako vaš partner pokazuje samo jedan znak, to nije nužno laž. Vaš partner može odmah popiti kad postavite teško pitanje, ali nemojte pretpostavljati da laže jer je možda jako žedan. Umjesto toga, pokušajte vidjeti postoji li kombinacija ovih znakova. Ako se njegovo tijelo kreće, njegove oči izbjegavaju kontakt s vašim, a vidite i neke verbalne znakove, to je jači pokazatelj laži.

Metoda 2 od 2: Korištenje verbalnih znakova

Recite da li vaš suprug laže 7. korak
Recite da li vaš suprug laže 7. korak

Korak 1. Saznajte da li je nešto nedosljedno

Ovo je najosnovnija verbalna metoda za otkrivanje laže li vaš partner ili ne. Pokušajte koristiti logiku. Ako osoba čuje neočekivanu buku, velika je vjerojatnost da će mu se glava okrenuti prema izvoru zvuka. Dakle, ako bježi, a da se ni ne osvrne, vjerojatno laže. To nije lako učiniti ako nemate sve potrebne informacije u vezi sa situacijom koju je opisao vaš partner.

  • Na primjer, možete pitati svog partnera: "Jeste li došli pravo kući nakon što ste ostavili djecu u školi?" Možda je rekao da. Nakon toga vidite kilometražu automobila koja pokazuje da je prijeđeni put tog dana dvostruko veći od uobičajenog. To se zove nedosljedna stvar.
  • Možete doći do nedosljednog govora kada pitate svog partnera "Jeste li kupili karte za koncert na koji želimo ići danas?" Rekao je da, ali znate da je to nemoguće jer ste na vijestima čuli da su karte rasprodane.
Recite da li vaš suprug laže 8. korak
Recite da li vaš suprug laže 8. korak

Korak 2. Postavite neočekivana pitanja

Ovo je "zamka". Ovo može biti korisno ako sumnjate da vas je partner lagao nekoliko puta. Pokušajte ga uhvatiti na djelu postavljajući pitanja na koja je nemoguće ili neugodno odgovoriti jer je nepošten.

  • Možda vaš partner više puta krije loša financijska ulaganja od vas i laže o njima. Mogli biste pokušati da ga pitate: "Idemo u banku i zamolimo tu osobu da pokaže izvještaj."
  • Možda vaš partner često laže o svojim druženjima s prijateljima koja traju do dosta kasno pa mu možete reći: "Imam dvije karte za predstavu večeras. Idemo."
Recite da li vaš suprug laže 9. korak
Recite da li vaš suprug laže 9. korak

Korak 3. Pokušajte ga pitati za detalje

Obratite pažnju na to daje li previše detalja ili samo luta. Ako se vaš partner nalazi u situaciji u kojoj se osjeća neugodno ili u situaciji zbog koje se osjeća krivim, možda je već premišljao situaciju. Lažljivi partner može brbljati o tome šta radi, gdje je bio i s kim je ako se trudio da prikrije laž.

Možda pitate svog partnera zbog čega je zakasnio na sastanak za večeru do tri sata, a njegov partner je odgovorio: "Putevi su jako zakrčeni. Osim toga, postoje bake koje predugo prelaze, kola hitne pomoći koja čine puteve još zagušenijima, cesta popravke koje sužavaju puteve …"

Recite da li vaš suprug laže Korak 10
Recite da li vaš suprug laže Korak 10

Korak 4. Pazite na znakove nemira

To se moglo čuti iz sumnje u njegovom glasu. To može ukazivati na to da se vaš partner osjeća nemirno jer laže. Ako često prestaje govoriti na neko vrijeme, to bi moglo ukazivati na to da laže.

  • Na primjer, pitate svog partnera gdje je on ili ona bio tokom dana, a vaš partner odgovara: "Oh, ja … mm … idi … Mm … s Dian, mojom prijateljicom."
  • Ako prestane puno govoriti ili zamuckuje, vaš partner bi mogao lagati jer mu je potrebno više mentalne energije da se zaštiti od laži. Štaviše, ako je ono što se traži nešto složenije, paru je potrebno i vrijeme da razmisli o odgovoru koji je u skladu s pričom.
Recite da li vaš suprug laže Korak 11
Recite da li vaš suprug laže Korak 11

Korak 5. Potvrdite sa svjedocima

Jedan od načina da saznate laže li vaš partner je pronaći nekoga drugog ko bi mogao pobiti priču koju priča. No, pri korištenju ove metode trebate biti oprezni jer svjedok može i lagati ili dati netočne podatke. Možete razgovarati sa više svjedoka kako biste dobili dosljedan odgovor. Ako pitate samo jednog kolegu partnera, moguće je da ta osoba laže kako bi zaštitila vašeg partnera. Međutim, ako dvojica njegovih suradnika govore istu stvar, najvjerojatnije govore istinu.

  • Na primjer, pitate svog partnera je li on ili ona u uredu tokom radnog vremena, kako kažu. Zatim možete provjeriti sa drugim svjedokom, možda saradnikom, da vidite da li supružnik zaista govori istinu.
  • Međutim, ako dva ili više svjedoka pokažu da vaš partner laže, moći ćete s više povjerenja znati šta se zaista dogodilo.

Savjeti

Potražite stručnu pomoć za rješavanje složenijih sporova između vašeg partnera i vas

Upozorenje

  • Laž između bračnih parova može dovesti do osjećaja nepovjerenja, izolacije i razvoda.
  • Svađa pred djecom može ih povrijediti emocionalno.
  • Nijedna metoda otkrivanja laži nije potpuno zagarantirana, čak ni poligraf.
  • Izjave očevidaca često su nedosljedne.

Preporučuje se: